© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

Smalec wegański

April 20, 2019

 

Smalec lubiłam od zawsze. Najbardziej smakował mi na weselach albo w swojskich knajpach, gdzie podawany jest na zabicie pierwszego głodu. Taka kromka dobrego razowca, posmarowana smalczykiem, do tego gruboziarnista sól, ogórek kiszony... hmmm to było coś! 

Jednak od kiedy nie jem mięsa, nie jem smalcu, chociaż ślinka nie raz mi pociekła na widok takiej kanapki... 

Kiedy więc poznałam smalec wegański byłam w siódmym niebie! Jest substytut, który smakuje baaardzo podobnie i jest o wiele zdrowszy od tradycyjnego! 

 

Smalec wegański robiłam po raz pierwszy. Mam świadomość, że to jeszcze nie „ten” smak ale i tak wyszedł dobrze. A może Tobie wyjdzie jeszcze lepiej! 

 

Składniki:

1,5 szklanki białej fasoli

2 cebule 

Kilka śliwek suszonych 

3 łyżki majeranku 

3 ziela angielskie 

3 kulki jałowca 

3 goździki 

2 liście laurowe

Sól himalajska 

Pieprz świeżo mielony 

0,5 - 1 szklanka zimnej wody 

0,5 jabłka 

Masło klarowane 

 

Przygotowanie

Fasolę gotujemy pod przykryciem ok. 1 -1,5 godziny. Ważne aby była miękka! 

Siekamy cebulkę i podsmażamy na maśle klarowanym razem z liśćmi laurowymi, goździkami, jałowcem i zielem angielskim. 

Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dusimy na wolnym ogniu w rondelku, aż całkowicie stanie się miękkie. 

Ugotowaną jeszcze ciepłą fasolę blendujemy na gładką masę dodając stopniowo zimną wodę. Doprawiamy majerankiem (w razie potrzeby dodaj trochę więcej niż podałam), solą i pieprzem.   Jabłko blendujemy dokładnie i dodajemy 2 łyżki do masy z fasoli. Z cebulki usuwamy wszystkie przyprawy i przekładamy ją do fasoli. Śliwki kroimy na małe kawałki i dodajemy do fasoli. Całość blendujemy na wolnych obrotach, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały ze sobą. Uwaga! Dobrze aby cebulka i śliwki były wyczuwalne w naszym smalcu. 

 

Gotowe! Teraz dobry chlebek, ogórek kiszony i można szaleć ;-) 

Mam nadzieję, że ten smak zadziwi Cię i przypadnie Ci do gustu. 

 

Wesołych Świąt! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!