© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

Wielkanocne pasztety wegańskie

April 20, 2019

Ulala! Dawno nic tu nie pisałam! Nawet nie wiem, kiedy zleciał tej czas... 

No ale nie będę się rozpisywać o tym, jak to intensywny mam czas. Po prostu przejdę od razu do konkretów. Czyli pasztetu ;-) 

 

Kolejne święta i kolejny pasztet wjedzie na wielkanocny stół. Tym razem zrobiłam go w dwóch wersjach. Jedna forma to za mało, bo on naprawdę szybko schodzi, co dziwne - najszybciej przez mięsożerców... 

Pierwszą wersję już znacie, bo już robiłam. Ale przypomnę :-) 

 

Pasztet wegański wersja 1 

Składniki: 

8 marchewek 

3 pietruszki 

4 cebule 

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka czerwonej soczewicy 

Ziele angielskie 

Curry

Kurkuma

Sól himalajska 

Pieprz świeżo mielony 

3-4 liście laurowe 

4 łyżka siemienia lnianego świeżo zmielonego 

Kilka kulek jałowca 

Majeranek

 

Przygotowanie: 

Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie siekamy cebulkę i podsmażamy ją na patelni razem z zielem angielskim, jałowcem, solą i liśćmi laurowymi. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i wyjmujemy ziele angielskie, liście oraz jałowiec. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach lub w thermomixie na 4,5 obr. Warzywa przekładamy na patelnię do cebulki, zalewamy szklanką wody i dusimy aż warzywa zmiękną. Do szklanki dodajemy siemię lniane, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 min aż powstanie „kisiel”.  Pod koniec duszenia warzyw dodajemy soczewicę, pozostałe przyprawy (dopraw dobrze solą, pieprzem i curry), wlewamy siemię lniane i dokładnie mieszamy. Jeśli całość za bardzo się rozpada, możesz dodać jeszcze więcej siemienia lnianego wcześniej zalanego wrzątkiem lub trochę mąki z ciecierzycy. 

 

Przekładamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, pieczemy przez godzinę na 180 stopni. Jeśli po upływie tego czasu pasztet jest zbyt mokry (sprawdzamy patyczkiem) wydłużany czas pieczenia o 15-20 min. 

 

 

Pasztet wegański wersja 2 

Składniki:  

1 szklanka zielonej soczewicy 

6 marchewek 

1 por

4 cebule 

3-4 ząbki czosnku 

10 suszonych grzybów wcześniej namoczonych 

Sól 

Pieprz 

Majeranek 

Żurawina 

Majeranek 

Ziele angielskie 

Liście laurowe 

5-6 łyżek mąki z ciecierzycy 

Papryka ostra 

Papryka słodka 

Curry 

Siemię lniane świeżo zmielone zalane wrzątkiem 

 

 

Przygotowanie

Gotujemy soczewicę w proporcjach 2:1 (woda:soczewica). Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, por,  czosnek wraz z z liściem laurowym, zielem angielskim i grzybami. 

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w thermomixie (4,5obr.) dusimy ją z pozostałymi przyprawami pod przykryciem aż zmięknie. Dodajemy soczewicę (zielona gotuje się dłużej), żurawinę, mąkę z ciecierzycy, zalewamy siemieniem lnianym i dokładnie mieszkamy. 

Całość przekładamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i pieczemy przez min. godzinę w piekarniku rozgrzanym na 180 st. 

 

Ciekawa jestem, która wersja pasztetu posmakuje Ci bardziej :-) 

 

Smacznego i Wesołych Świąt! 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!