© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

Pierogi gryczane z soczewicą

December 24, 2018

 

Gdybym miała wymienić jedną potrawę, bez której nie mogłabym się obejść na Wigilii, to zdecydowanie wskazałabym pierogi. 

Tylko co zrobić, kiedy unika się glutenu, a u rodziców będzie go pełno? 

Zrobić swoje bezglutenowe :-) 

Naszło mnie na pierogi z mąki gryczanej z zieloną soczewicą. Zależało mi, żeby były całkowicie wegańskie i bezglutenowe. 

Zrobiłam kolejny eksperyment, którego efekt zaskoczył mnie całkowicie pozytywnie. 

A! Dodam, że pierogi robiłam pierwszy raz w życiu od A do Z. Nie liczę oczywiście tych sytuacji, kiedy jako dziecko pomagałam mamie lepić pierogiem jagodami. 

 

SKŁADNIKI

Na ciasto:

800g mąki gryczanej 

200g skrobi ziemniaczanej 

120ml oleju (u mnie rzepakowy) 

1 łyżeczka soli

1,5 litra wody 

 

Na farsz

1,5 szklanki zielonej soczewicy

Garść suszonych grzybów

3-4 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej 

1 łyżeczka ostrej papryki 

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sól himalajska 

Pieprz świeżo mielony 

1 łyżeczka kuminu rzymskiego 

 

PRZYGOTOWANIE:

Farsz

Grzyby zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy soczewicę w proporcjach 1,5 szkl/3szkl wody. Nie solę soczewicy w trakcie gotowania, bo twardnieje. Po ugotowaniu odcedzamy na drobnym sitku. 

 

Siekamy drobno cebulę i podduszamy ją na rozgrzanej patelni, uważając aby się nie spaliła. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i sól. Następnie dodajemy pokrojone na drobno grzyby oraz podlewamy odrobiną wody z grzybów, dusząc całość na wolnym ogniu. Dodajemy resztę przypraw. W razie potrzeby zwiększ ilość przypraw ( jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak). Dodajemy soczewicę i mieszamy wszystkie składniki. Dusimy jeszcze chwilę na wolnym ogniu, aż przegryzą się smaki. 

 

Ciasto:

Zagotowujemy 1,5 litra wody z solą i olejem. Gdy woda bulgocze wsypujemy 500g mąki i szybko mieszamy, aż powstanie zbita masa. 

Następnie przekładamy masę do robota kuchennego (u mnie Thermomix), dodajemy resztę mąki oraz skrobi i wyrabiamy ciasto. W miarę potrzeby dodaj trochę bardzo ciepłej wody. 

Ciasto powinno być cały czas ciepłe i elastyczne. Wówczas lepiej się wałkuje. 

Podsypujemy stolnicę lub duży blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na płasko. Podsypuj co jakiś czas mąkę, aby ciasto nie przywierało do blatu. Przy pomocy dużej szklanki wycinamy równe kółka i wypełniamy każde z nich 1 łyżeczką farszu. 

Przyciskaj mocno palcami krańce pieroga, tak aby dobrze się zlepił. 

Jeśli ciasto trudno się skleja, zwilrz krańce odrobiną wody. Uważaj także, aby w cieście nie zrobiły się dziury, czy prześwity - wówczas cały farsz wypadnie podczas gotowania. 

Pierogi gotujemy od razu po ulepieniu przez ok 1-2 min. (do momentu wypłynięcia ich na wierzch) we wrzącej wodzie. 

 

Pierogi wyjmujemy cedzakiem i wykładamy na płaski talerz wysmarowany olejem. 

Uważamy, aby każdy pieróg leżał oddzielnie, inaczej zlepią się i rozerwą. 

 

W dniu Wigilii pierogi podsmażamy na patelni. 

 

Smacznego! 

Ola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!