© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

Wegańskie pierniczki świąteczne

December 22, 2018

 

Jak co roku, w okresie przedświątecznym w social mediach królują zdjęcia pierniczków. Im bardziej kolorowe, udekorowane tym lepsze. Ja w tym roku jestem w lekkim niedoczasie ale już nadrabiam i wrzucam dla Was przepisy moich świątecznych potraw :-)

 

Do tej pory nie miałam jednego, sprawdzonego przepisu na pierniczki bo zawsze znajdowałam gdzieś w internecie. 

Jednak tym razem zależało mi, aby przygotować pierniczki wegańskie, z obniżoną zawartością glutenu. Niestety, ku mojemu zdziwieniu, nigdzie nie trafiłam na przepis, który w pełni odpowiadałby moim potrzebom. Wszystkie przepisy zawierały przynajmniej jeden składnik, którego ja chciałam uniknąć. A zależało mi, aby nie było w nim jajek, cukru, mąki pszennej czy mleka. 

I tak kolejny raz zdałam się na swoją kulinarną intuicję i to był strzał w dziesiątkę! 

 

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej (zrobiłam sama w thermomixie) 

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej

  • 6 łyżek miodu (lub więcej, jeśli lubisz słodsze pierniczki) 

  • Garść zmielonych migdałów 

  • Czubata łyżka kardamonu 

  • Czubata łyżka cynamonu 

  • Szczypta soli 

  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 

  • Szczypta pieprzu 

 

 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od zmielenia migdałów. Następnie dodajemy obie mąki, przyprawy i stopniowo dodajemy ciepły miód. 

wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodajemy trochę mąki orkiszowej. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kruszyć. 

 

Blat lub stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na płaski placek. Ja osobiście wolę cieńsze pierniczki ale jeśli Ty wolisz grubsze, to nie wałkuj mocno ciasta. 

 

Przy pomocy foremek wycinamy dowolne kształty, po czym układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 10-15 min. 

 

Moje pierniczki pozostają sautè, bez dekoracji. 

 

Smacznego! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!