© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - JAGLANKA WG 5 PRZEMIAN

October 4, 2018

Z gotowaniem wg 5 przemian lub 5 smaków spotkałam się już kilka lat temu. W teorii. Jednak dopiero poznanie jej od podszewki, podczas praktycznych warsztatów z gotowania prowadzonych przez Anię Krasucką (www.piecsmakow.com.pl) pokazały jak smaczne i zdrowe są potrawy przygotowane wg tej filozofii. Bowiem, Tradycyjna Medycyna Chińska posługuje się kompleksowym systemem odżywiania w celu zachowania zdrowia i usunięcia zaburzeń organizmu. 

W filozofii tej na pierwszym miejscu stawia się energetyczne działanie produktów spożywczych i pokazuje, w jaki sposób możemy stymulować naszą aktywność fizyczną i umysłową. 

 

W trakcie gotowania wg 5 przemian ważna jest kolejność dodawania składników tzw. żywiołów (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda), która ma wpływ na cały cykl odżywczy. Wg tego cyklu: Ogień odżywia Ziemię, Ziemia odżywia Metal, Metal odżywia Wodę, Woda odżywia Drzewo, Drzewo odżywia Ogień itd. 

 

Dodatkowo warto spożywać produkty, które oferuje nam dana pora roku i szerokośc geograficzna, dzięki czemu w naturalny sposób wykorzystamy termiczne działanie pożywienia. 

 

I tak, jako, że za oknem coraz chłodniej, zachęcam Cię do rozgrzewania organizmu od samego rana prawidłowo skomponowanymi posiłkami, które dodadzą energii, ciepła i zdrowia Twojemu ciału.

 

Dzisiaj propozycja na rozgrzewające śniadanie :-) 

 

JAGLANKA WG PIĘCIU PRZEMIAN

Składniki: 

3/4 szklanki kaszy jaglanej (pułkanej kilka razy w zimnej wodzie) 

2-3 szklanki wody 

4 śliwki

2 jabłka 

2 łyżki suszonej żurawiny 

1 łyżka płatków migdałowych 

1 łyżka maku

1 łyżka pestek słonecznika

1 łyżeczka siemienia lnianego 

plaster imbiru

cynamon

szczypta soli

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

 

Przygotowanie:

W czajniku gotujemy wodę. Zalewamy wrzątkiem kaszę w garnku. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka (ze skórką lub bez), śliwki, żurawinę, płatki migdałowe, mak, pestki słonecznika i siemię lniane. Następnie imbir i cynamon. Dodajemy do smaku sól. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia się wody. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez ok. 10min. Dodajemy 1/2 łyżeczkę oleju sezamowego. 

 

Gwarantuję, że tak przygotowana jaglanka (zgodnie z opisaną kolejnością) będzie smakowała znacznie lepiej, niż ta którą robisz na codzień. 

 

Smacznego!

 

Tekst i przepis przygotowany w oparciu o autorskie materiały Anny Krasuckiej www.piecsmakow.com.pl 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!