© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - WEGAŃSKIE KOTLETY Z BURAKA

September 27, 2018

Kto z nas nie lubi albo przynajmniej nie pamięta z dzieciństwa smaku kotleta mielonego z ciepłymi buraczkami? Ja pamiętam i to bardzo dobrze, bo jeszcze nie tak dawno było to moje ukochane, tradycyjne danie obiadowe. Ale jak wiesz, mięsa nie jem od lutego br. więc o mielonych mogę zapomnieć.....Ale nikt nie mówił, że nie mogę jeść kotletów! No i proszę bardzo! Weganie też mają swoje kotlety i to nie byle jakie! A kto kocha buraki, tak jak ja, ten z pewnością zakocha się w tym smaku! 

Inspiracją do tego dania było średniej jakości doświadczenie w jednej z wegańskich, warszawskich knajp. To był ten dzień, kiedy ja i mój mięsożerny małżonek złapaliśmy smaka na (nie-maca) burgera. Przez chwilę był mały dylemat, którą knajpę wybrać ale ostatecznie mój drogi mąż poświęcił się wchodząc ze swoim wielkim, ociekającym tłuszczem :-)) mięsnym burgerem do mojej pięknie pachnącej wegańskiej restauracyjki (za pozwoleniem przemiłego pana kelnera). No więc on - kotlet wołowy, ja - burger z kotletem z buraka. 

Voila! Pierwszy kęs, drugi kęs....i własciwie dalej to już było tylko przeżuwanie dla zabicia głodu....W mojej ocenie, nie jadłam nic gorszego od kiedy przeszłam na weganizm. Kotlet się rozpadał, był jałowy i niedoprawiony, z najgorzej smakującą bułką bezglutenową. Plus był taki, że wiedziałam, że któregoś dnia zrobię sama - lepsze, totalnie pod mój gust. Nazwy knajpy nie podaję, bo przed publiczną falą krytyki uratowała ich smaczna zupa krem z białych warzyw. 

 

Kiedy kilka tygodni później wróciłam ze wsi z pękatą siatką pięknych, ekologicznych buraków z ogórdka babci - już wiedziałam, co z nimi zrobię. 

Oczywiście kotlety z buraków! Kotlety, które łączą moje smaki z dzieciństwa, a jednocześnie są zdrowe, wegańskie i lekkie dla żołądka. 

 

Proporcje, które podaję poniżej są w ilościach hurtowych ;-), bo jak już robić takie czasochłonne dania - to z zapasem, który możemy zamrozić na później. 

 

Składniki:

8 sporych buraków 

4 białe cebule 

3 ząbki czosnku

1 cebula czerwona

2-3 łyżki kolendry w ziarnach

3 łyżki kminu mielonego 

2 łyżeczki papryki ostrej 

2 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta kurkumy

sól 

pieprz 

1-1,5 szkanki kaszy jaglanej

mąka z ciecierzycy

olej kokosowy

 

Przygotowanie:

Obieramy buraki i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki trzemy na tarce na średnich oczkach lub w thermomixie ustawiamy obr. 4,5 na 5 sek. Ewentualnie czynność powtarzamy. Siekamy cebulkę i podsmażamy do miękkości na oleju kokosowym, pod koniec dodając posiekany czosnek. 

W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną w proporcjach 2:1 (szklanki wody/kaszę). Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Kasza powinna być miękka i kleista. 

Kaszę mieszamy ręcznie z burakami, dodając po kolei przyprawy. Uwaga - moje kotlety są wyraziste w smaku - jeśli uważasz, że dla Ciebie będą za ostre, zmniejsz ilość kolendry, kminu i pieprzu. 

Na koniec dodajemy resztę przypraw oraz 3 łyżki mąki z ciecierzycy. 

Formujemy płaskie kotleciki, obtaczamy w mące z ciecierzycy i smażymy kilka minut na wolnym ogniu (na rozgrzanym oleju kokosowym), co raz przewracając kotleciki na drugą stronę. 

 

Ja swoje kotlety podaję na różne sposoby: z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami; z czarną soczewicą i kiszoną kapustą lub możesz z powodzeniem przygotować z nich wegańskie burgery. 

 

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zdążysz ich zamrozić ;-)))) 

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!