© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - Makaron z czarnej fasoli, czyli obiad z resztek

September 20, 2018

Uwielbiam obiady robione w pośpiechu, kiedy to jestem tuż przed wyjazdem, muszę opróżnić lodowkę z produktów, które w trakcie kilku dni nieobecności mogą ulec zepsuciu, a o zakupie nowych produktów nie ma mowy, właśnie ze względu na wyjazd. 

Dlaczego uwielbiam? Bo takie dania, z doświadczenia wychodzą najlepiej i zawsze mnie zaskakują. Tak też było i w tym przypadku. 

Obiad z tego, co akurat było w lodówce. Jedynym "nowym" produktem był makaron z czarnej fasoli, który zakupiłam kilka dni wcześniej, na tak zwaną próbę. Skusiłam się na niego w Biedronce, przede wszystkim, przez wgląd, że nie zawiera glutenu - tego najpyszniejszego, aczkolwiek najbardziej rozpychającego mój brzuch składnika ;-) 

Potrawa, którą przygotowałam w całe 20 minut (jeśli już mnie trochę znasz, to wiesz, że jestem fanką gotowania w stylu fast-healthy) zaskoczyła nie tylko mnie, ale także mojego mięsożernego męża, który domagał się o dokładkę, której zwyczajnie już nie było, bo najwyraźniej błędnie założyłam, że wszyscy będą kręcili nosem. A i owszem, kręcili ale z zadowolenia ;-) 

 

Składniki:

Makaron z czarnej fasoli (użyłam trochę ponad pół paczki dla 4 osob) 

2 cukinie

3 cebule czerwone

1 cebula cukrowa

1/2 słoika suszonych pomidorów z żurawiną (lubię bardzo i daję ich zawsze sporo)

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła migdałowego (wystarczy zmiksować porządnie migdały, aż zaczną wytwarzać olej)

sól 

pieprz 

zalewa z pomidorów suszonych 

świeża bazylia do dekoracji

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 6-8 minut). Na patelni z rozgrzanym olejem (zalewa z pomidorów suszonych) podsmażamy posiekaną cebulkę i podsmażamy do miękkości (uwaga aby nie się nie spaliła). Następnie dorzucamy posiekany czosnek. Doprawiamy solą. Z umytej cukinii robimy makaron (w maszynce zwanej spiralnicą, ewentulanie możesz użyć tarki lub obieraczki do warzyw - tak aby wyszły grubsze paski) i dodajemy go do podsmażonej cebulki. Nastepnie dodajemy pomidory z żurawiną oraz masło migdałowe. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie jeszcze solą. Dodajemy ugotowany makaron i dokłdnie mieszamy z pozostałymi składnikami. 

 

Sam makaron smakuje dość specyficznie, ale dzięki temu, że go wymieszałam z powstałym sosem i resztą składników nabrał interesującego aromatu. 

 

Tę potrawę zjadły nawet moje dzieci i bardzo im smakowało :-) Leon który nie lubi cukinii - nawet nie zauważył jej obecności ;-) 

 

Smacznego eksperymentowania :-) 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!