© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - Smaki dzieciństwa czyli makaron z truskawkami w wersji wegańskiej

Sezon na truskawki trwa w najlepsze! Nie wiem jak Ty ale ja czekam na nie cały rok! Takie prawdziwe, polskie, świeże i najlepiej z ogródka babci!

 

Najbardziej lubię je jeść saute. Jak już zacznę, to nie mogę skończyć. 

Ale lubię także je w wersji obiadowej, czyli tradycyjne danie z dzieciństwa - makaron z truskawkami ze śmietaną i białym serem....tylko dzisiaj to danie jest już dla mnie takie mało wegańskie ;-) 

I tak właśnie wpadłam na pomysł kilka dni temu aby zrobić taki obiad dzieciom. Ale przyrządzając go, tak bardzo ciekła mi ślinka, że stwierdziłam, że muszę je przyrządzić na sposób wegański i bezglutenowy. Przyznam, że eksperyment wyszedł lepiej niż przypuszczałam!

 

Składniki:

300g świeżych truskawek 

300ml gęstego mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej

2 łyżki cukru kokosowego

makaran kukurydziany (u mnie spaghetti) lub ryżowy

 

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i obieramy szypułki. Kroimi na mniejsze kawałki, po czym ugniatamy je widelcem lub praską do ziemniaków (idzie znacznie szybciej). Posypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka minut aby puściły sok. 

Zalewamy mleczkiem kokosowym i dokładnie mieszamy. 

W międzyczasie gotujemy makaron kukurydziany lub w przypadku ryżowego zalewamy go jedynie wrzątkiem. Odcedzonymakaron polewamy powstałym sosem truskawkowym. 

 

I w zaledwie kilka minut mamy gotowy obiad, który według mnie bije ten "prawdziwy" z dzieciństwa. A w dodatku jest o niebo lżejszy dla żołądka. 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!