© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

Wiosna na talerzu w wersji raw vegan!

Wiosna to zdecydowanie moja ukochana pora roku. Uwielbiam patrzeć, jak wszystko budzi się do życia, drzewa wypuszczają liście, kwiaty zaś pączki, ptaki śpiewają tak pięknie, że ulubiona playlista mogłaby tylko zepsuć tę aurę. Słońce zaczyna coraz mocniej przygrzewać, a świat nabiera coraz piękniejszych barw. Te soczyste kolory sprawiają, że dusza uśmiecha się od ucha do ucha! Ludzie od razy tacy bardziej pogodni, aktywni, korzystają z każdej wolnej chwili na powietrzu. Chce się żyć! Chce się lepiej odżywiać, kolorowiej ubierać, biegać, skakać. Chce się wszystko!

To naprawdę cudny czas, szczególnie po naszej szarej, długiej zimie. Ja zawsze z utęsknieniem czekam także na te wszystkie kolorowe warzywa, które wiosną wzbogacają moje menu, od razu jak tylko się pojawią. Wszystko świeże, pachnące, bardziej prawdziwe (chociaż wiadomo, jak to bywa z nowalijkami)

 

Piszę ten tekst, a przed nosem stoi moja piękna wiosenna sałatka, która jest kwintesencją tego, o czym mówię i co widzę za oknem. 

 

Propozycja idealna dla zabieganych, którzy nie mają czasu na gotowanie oraz tych, którzy przebudzeni z dlugiego zimowego snu, postanowili zadbać o linię! 

 

Zalecam jednak, aby trzymać się zasady: najpierw surowe, potem gotowane i nie mieszamy tego (tzw. raw till 4). Przetestowałam różne warianty - tzn bardzo trzymałam się tego i przez okres majówkowy nie trzymałam się w ogóle - mixowałam surowe z gotowanym, a po gotowanym zdarzało mi się zjeść coś surowego. Efekt - wzdęcia wróciły, a mój brzuch stał się okrąglutki jak balonik. 

Po powrocie z majówki od razu wróciłam do zasady raw till 4 i od razu inna jakośc życia ;-) Więc nie namawiam, a jedynie polecam :-) 

 

Spróbuj i rozkoszuj się prawdziwą wiosną na talerzu! A co ważne - przygotowanie zajmie Ci max. 10 minut!

 

Składniki: 

  • Mix sałat (1/2 opakowania) 

  • 10 pomidorków koktajlowych (czerownych i zółtych) 

  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kosteczki 

  • 1/2 szklanki groszku curkowego 

  • 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w talarki 

  • Kilka paseczków świeżej marchewki 

  • 1 łyżka nasion konopii (hemp hearts) 

Sos: 

  • Sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka octu balsamico (najlepiej białego) 

Składniki na sos mieszam razem w kubku i odstawiam na chwilę do lodówki (jeśli chce mi się czekać, jeśli nie - zużywam sos od razu). 

Wszystkie warzywa (poza sałatą) kroimy na mniejsze kawałki iprzekładamy do miski. Posypujemy nasionami konopii oraz polewamy sosem. Mieszamy dokładnie. Gotowe! 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!