© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

Wegańskie kotlety brokułowe i młoda kapustka

Lubię od czasu do czasu zjeść tradycyjnego kotleta. A przynajmniej lubiłam... szczególnie kotlety mielone, robione przez moją teściową. Uwierz mi, nikt nie robi lepszych! 

Ale te czasy już minęły, bo od ponad dwóch miesięcy nie jem mięsa i wcale za nim nie tęsknię. 

Żeby jednak trochę "oszukać" moją miesożerną rodzinkę postanowiłam zrobić kotlety warzywne. 

I wiesz co? Wyszły przepyszne!!!! I tym samym utwierdziły mnie w przekonaniu, że mięso można zastępować na różne sposoby ;-)

Są super proste i w miarę szybkie do przygotowania. A przede wszystkim - jeśli jesteś mamą - Twoje dzieci też się nabiorą i zjedzą ze smakiem ;-)

 

Składniki:

2 x duże brokuły 

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 pora 

1-2 ząbki czosnku

szczypta soli

pieprz 

świeża kolendra 

1/2 - 1 szklanka ciecierzycy lub kupnej mąki z ciecierzycy

 

 

Przygotowanie:

Borkuły myjemy i gotujemy aż do miękkości. W oddzielnym garnku gotujemy soczewicę w proporcji 1 szkl soczewicy /2 szklanek wody. Uwaga - soczewica potrzebuje ok. 10-15 min. W tym czasie siekamy por i czosnek i podduszamy na patelni w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy warzywa i chwilę czekamy aż przestygną. 

Robimy własną mąkę z ciecierzycy. Do malaksera o dużej mocy wsypujemy surową ciecierzycę i miksujemy przez kilka sekund. 

 

Po przestudzeniu warzyw, wszystkie razem blendujemy, dodając ok. 3-5 łyżek mąki z ciecierzycy oraz przyprawy. Jeśli konsystencja rozpada się - dodajemy więcej mąki. 

Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące z ciecierzycy i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Nie polecam robienia ich w piekarniku (pomimo obniżonej zawartości tłuszczu) - dla mnie są za suche. 

 

Przyznam Ci, że smak tych kotletów zaskoczył mnie niesamowicie, na plus. 

Nie sądziłam, że zasmakują mnie, a tym bardziej mojemu mięsożernemu mężowi. Biedny... ostatnio coraz mniej mięsa u nas w domu, a moja 8-letnia córka co chwilę pyta wskazując palcem na różne potrawy i produkty: "mamo, a to jest wegańskie?"... w ostatnim czasie to słowo stało się bardzo popularne w naszym domu ;-) 

 

Kotlety brokułowe podałam z młodą kapustką i czarną soczewicą oraz świeżą kolendrą. 

Kotlet, który widzisz na zdjęciu jest lekko spalony ;-) ale te najładniejsze "rozeszły" się w mig - tak, że nie zdążyłam zrobić ładniejszego zdjęcia... jeszcze ten zielony talerz, który mam ochotę wywalić! Kto wymyślił taki kolor talerzy???? I kto go w ogóle zakupił??? Niestety to byłam ja, jakieś ponad 8 lat temu, będąc w ciąży i mając wówczas jakiś dziwny gust ;-)))

 

Przepis na młodą kapustkę:

 

Składniki:

1-2 małe cebule

główka młodej kapusty

2 małe jabłka obrane ze skórki 

kmin rzymski mielony

kminek 

pieprz 

szczypta soli 

koperek

 

 

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i siekamy w podłużne, wąskie paski. 

Podduszamy cebulkę w niewielkiem ilości wody, następnie dodajemy posiekaną kapustę i jabłka. Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy kminem, kminkiem, pieprzem, ewentualnie solą. Podawaj z dużą ilością świeżego koperku. 

 

 

 

 

Smacznego :-) 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!