© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - RAFAELLO DOMOWEJ ROBOTY

January 25, 2018

Uwaga! Uzależnia! 

Czytasz i smakujesz na własnej ryzyko :-;)

 

Jutro ponownie wybieram się w góry na trzydniową wędrówkę. Tym razem jadę z koleżanką, zapaloną Taterniczką - to ta, z którą miałam jechać na wrześniową, pierwszą wyprawę w Tatry i na chwilę przed wyjazdem odwołała swój udział, dzięki czemu zmierzyłam się sama z górskimi szlakami!

Jedziemy w Sudety, a dokładnie w Karkonosze :-) Już w sobotę będę na Śnieżce! Mamy bardzo ambitny plan: w piątek zostawiamy samochód na parkingu i idziemy pieszo do Schroniska Dom Śląski, gdzie spędzimy dwie noce. Sobota to cały dzień wędrówek górskich, a zaczynamy już o świcie od podziwiania wschodu słońca ze Śnieżki. Pełną relację zdam po powrocie, a dziś wrzucam na dole fotkę z widokami, jakie mnie czekają! Czyż ten widok nie kojarzy Ci się z bajką "Królowa Śniegu"? Jaaaram się na maxa!

Mam już wszystko spakowane i wiem już po swojej pierwszej wyprawie, że do takich długich wędrówek trzeba się dobrze przygotować. Nie tylko zabezpieczyć w ciepłe ubrania, ale także w dobrą porcję energetycznego jedzenia. I nie mam tu na myśli słodyczy. 

 

Żeby było zdrowo, pysznie i enegetycznie przygotowuję dwie rzeczy. Jaglankę z pieczonym jabłkiem oraz kulki rafaello. 

 

I to właśnie na kulki podaję dzisiaj przepis. 

 

Składniki:

1/2 szklanki lub woreczek suchej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe) 

3 x 200g wiórek kokosowych (ja uwielbiam kokos więc idzie go naprawdę dużo) 

1/4 łyżeczki oleju kokosowego

migdały bez skórek

syrop z agawy  (nie podaję ilości, bo każdy lubi bardziej lub mniej słodkie)

 

Przygotowanie:

1. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy kilka razy zimną wodą. Następnie wsypujemy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż całkowicie wchłonie mleko. 

 

2. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dosypujemy 2 x 200g wiórki, syrop z agawy i odrobinę oleju kokosowego. Mieszamy dokładnie wszystkie skladniki. 

 

3. Nastęnie formujemy kuleczki, a w środek wkładamy migdał. 

 

4. Uformowane kulki obtaczamy solidnie w pozostałym woreczku z wiórkami kokosowymi. 

 

5. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 

 

Moje kulki będą czekały sobie w lodówce całą noc, po czym spakuję je do pudełka i wyruszą ze mną na śnieżkę :-) 

 

Kulki są przepyszne i bardzo uzalezniające ;-) fajna alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego rafaello, a także świetna przekąska - także dla dzieci. 

 

Smacznego :-)

 

 

 

A tutaj przepiękny widok na ośnieżoną Śnieżkę ;-)

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!