© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - SZYBKIE I PYSZNE DIPY NA IMPREZĘ, DO PRACY LUB SZKOLENIA

January 3, 2018

 

 

Mój tegoroczny Sylwester odbył się na całkowitym spontanie, a jak wiadomo - najlepsze imprezy są właśnie takie :-)

Dosłownie, wieczór tuż przed podjęliśmy z mężem wspólną decyzję o zorganizowaniu sąsiedzkiego Sylwka u nas w domu. Wszyscy goście mieli przyjść z dziećmi oraz z przygotowanymi przekąskami. 

Jako, że żadne z nas nie chciało stać zbyt długo w kuchni (chociaż i tak spędziłam w niej kilka ładnych godzin gotując jarski barszcz), wymyśliłam szybkie i proste dipy, które zawsze sprawdzają się na każdej domowej imprezie. 

 

Pierwszy z nich dostałam kilka lat temu od zaprzyjaźnionej mamy z przedszkola naszych dzieciaków, drugi wymyśliłam sama. Są mega proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe :-)

 

Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a wiadomo - my kobiety-matki - cenimy każdą chwilę :-) 

 

 

DIP 1 PIETRUSZKOWO-SŁONECZNIKOWY

 

Składniki:

Duży pęczek natki pietruszki lub dwa średnie*

Pestki słonecznika ok. 1-2 garście

Utarty twardy ser ok. 50g (u mnie parmezan) 

1 ząbek czosnku

Olej z pestek słonecznika 2-4 łyżki (lub więcej jeśli za gęste)

1/2 łyżeczka soli

Pieprz świeżo mielony

Sok z cytryny (ok 1/2) 

Świeża papryczka chili (uwaga na ostrość)

 

Przygotowanie:

Najpierw miksujemy czosnek, słonecznik, ser, sok z cytryny i oliwę. Następnie dodajemy chili oraz natkę pietruszki. 

Jeśli jest zbyt gęste - dodaj więcej oliwy. 

Nasz dip jest gotowy, kiedy jest dobrze zmiksowany i ma konsystencję pasty. 

 

*Zamiast natki z pietruszki można dać świeżą bazylię. 

 

 

DIP 2 Z CIECIERZYCY I SUSZONYCH POMIDORÓW

 

Ta pasta jest jeszcze łatwiejsza i jest szybszą alternatywą dla tradycyjnego hummusu, który ja lubię robić sama od A do Z. 

 

Składniki:

Słoik suszonych pomidorów 

1 ząbek czosnku

Kilka orzechów włoskich 

2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku

Puszka gotowanej ciecierzycy (odsączonej) 

Sok z cytryny 

Sól 

Pieprz 

3 łyżki olej z pestek winogron lub dobrej oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Najpierw miksujemy czosnek, orzechy włoskie, tymianek, olej. Nastęnie dodajemy ciecierzycę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. 

Ta sama rada jak wyżej: jeśli jest za gęste - dodajemy olej/oliwę. 

 

10 minut i 2 dipy gotowe :-)

 

Z czym podawać? 

Można tradycyjnie z chlebem lub krakersami, ale jeśli nie jesz glutenu, polecam z selerem naciowym, marchewką lub kalarepką pokrojoną w słupki, a nawet z selerem korzeniowym obranym i pokrojonym w plasterki. 

 

Fajne jest to, że ludzie chętnie jedzą warzywa nawet na imprezach ;-)

 

Takie dipy można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni i przygotować sobie w ramach przekąski do pracy lub na szkolenie i warsztaty, aby nie podjadać byle czego w ciągu dnia :-)

 

A co do Sylwestra, bawiliśmy się wybornie! Dzieci zachwycone, wytańczone i wyskakane padły po 1 w nocy, a wówczas na parkiet wkroczyli ich crazy rodzice ;-) 

 

Smacznego!

Ola

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!