© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - ZŁOTY NAPÓJ NA ZDROWIE!

December 20, 2017

 

O niezwykłych właściwościach kurkumy słyszałam już dawno i od dłuższego czasu używam jej do potraw lub do wody z cytryną. Do tej pory jedynie w sproszkowanej postaci...

 

Odwiedzając jakiś czas temu, jeden z warszawskich bazarków, trafiłam na złoty napój przyrządzany właśnie z kurkumy. Po wypiciu małego szocika na spróbowanie, wiedziałam już, że producent ma mnie w garści. Kupiłam 2 butelki. Koszt jednej to 15zł, a butelka miałam starczyć na ok. tydzień. Obie butelki, wraz z mężem wypiliśmy w przeciągu dwóch dni... bo nie byliśmy w stanie zatrzymać się na jednym szocie... ;-) No i co tu robić? Lecieć po następne??? 

Kiedy zaczęłam liczyć ile kosztowałaby nas taka uciecha, to wyszło trochę drogo... Codziennie 15zł, co w skali miesiąca dałoby 450zł, a nie liczę dni kiedy wypijamy tego znacznie więcej...

 

Napój jest przepyszny, to nie ulega żadnym wątpliwościom. A skoro jest tak dobry i kosztowałby mnie tak dużo, to postanowiłam zrobić go sama....

I przyznam, że własnej roboty jest meeeega! 

 

Składniki na 4l napoju:

1/4 szklanki świeżego korzenia kurkumy (ja kupuję w Lidlu na tackach ok 125g za 9.90zł lub na wagę)

ok 5cm korzenia imbiru (ja lubię czuć moc;-)

świeżo wyciśnięty sok z 3-4 cytryn

pieprz cayenne lub czarny mielony 

świeża mięta (kilka listków)

szczypta soli himalajskiej

ok. 5-7 łyżek dobrego miodu

pół papryczki chili

1-2 łyżeczki kardamonu

4l wody mineralnej niegazowanej

 

Przygotowanie:

Korzenie kurkumy oraz imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Uwaga! Kurkuma strasznie brudzi, więc lepiej zabezbieczyć blat kuchenny folią spożywczą oraz założyć rękawiczki. Za pierwszym razem zupełnie o tym nie pomyślałam. Moja nakładka na telefon była cała w żółte plamy nie do usunięcia, moje dłonie były odbarwione na żółte przez kilka dni, a blat szorowałam kilkanaście razy ;-) Więc kochana zabezpiecz się zawczasu ;-) 

 

Następnie dolewamy sok z cytryny, dorzucamy kilka listków mięty i taką gotową papkę zalewamy odrobiną wrzątku, tak aby uwolnić wszystkie właściwości z naszych składników.  Po chwili, całość zalewamy wodą mineralną i gotujemy na wolnym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia). W trakcie, dodajemy miód, sól, pieprz (dzięki niemu organizm lepiej przyswaja właściwości kurkuminy), kardamon oraz papryczkę chili. 

Przepis jest moją własną kombinacją, więc w trakcie gotowania sprawdzaj smak

i doprawiaj według własnych upodobań. Mój idealny smak to zbalansowanie słodkości, ostrości i kwaśnego smaku. 

 

Napój jest gotowy, kiedy wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". Na ciepło wydaje się znacznie pikantniejszy, niż w rzeczywistości. 

 

Na koniec, przelewamy wszystko przez gazę (jest drobniejsza i lepiej zatrzyma cały "bałagan", dzięki czemu będziemy miały czysty napój. 

Dla ułatwienia, ja zakładam gazę na lejek i rozlewam łyżką stołową do szklanych butelek. Butelki przechowujemy w lodówce do ok. 14 dni. 

 

Ja swój napój piję na czczo, tuż po szklance wody z cytryną oraz wieczorem, a także w ciaągu dnia kiedy chce mi się pić. 

 

Ze względu na silne własciwośći barwiące - polecam pić przez słomkę! Unikniemy w ten sposób mało estetycznych, żółtych przebarwień na zębach ;-) 

 

Napój jest pyszny! I niezwykle zdrowy. a kurkumę nie bez kozery nazywa się przyprawą życia. Wedug licznych badań, kurkuma działa przeciwzapalnie. Wspiera odporność - jest skuteczna przy wszelkiego rodzaju infekcjach (szczególnie w połączeniu z imbirem i cytryną), reguluje procesy trawienne, działa przeciwwrzodowo, zapobiega wzdęciom, wspomaga pracę wątroby, działa odchudzająco, wspiera pracę mózgu (ponoć hamuje rozwój Alzheimera), serca oraz pomaga w zwalczaniu pasożytów i grzybów. 

 

Dodatkowo jest uważana za przyprawę, która nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworu (dzięki przeciwutleniającym właściwościom kurkuminy - jej głównego składnika), ale również powstrzymuje rozwój choroby. Naukowcy przekonują, że dieta obfitująca w kurkumę zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi, płuc, jelita grubego, wątroby. Aby jednak kurkumę można było stosować w leczeniu nowotworów, konieczne są dalsze szczegółowe badania. 

 

Tyle agrumentów "za" przekonało mnie do włączenia jej do codziennej diety, nie tylko w formie sproszkowanej, ale właśnie w formie złotego napoju. 

Mam nadzieję, że przekonasz się również i Ty :-)

 

Na zdrowie!

Ola

 

 

Ps. przed wypiciem napoju koniecznie wstrząśnij butelkę, bo na dnie osadza się naturalny osad z przypraw. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!