© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - OD KAPUSTY BĘDZIESZ TŁUSTY....

December 13, 2017

 

 

Proces oczyszczania sokami warzywno-owocowymi zakończył się już kilka dni temu. A ja nadal trwam w swoich postanowieniach o nie jedzeniu słodyczy, glutenu, mięsa i nie spożywaniu alkoholu. I trzymam się naprawdę dobrze! 

Co więcej - kusi mnie aby zrobić sobie cały rok bez słodyczy i glutenu.... bez oszukiwania siebie, że mam okres, a czekolada łagodzi ból ;-)

Jedyne za czym tęsknię to kieliszek dobrego, czerwonego wina....

 

Gotowanie bezmięsne zmusza mnie do szukania nowych inspiracji oraz pomysłów, które przejdą u mnie w domu i zostaną zaakceptowane przez mięsożernego męża oraz mięsożerną córkę. Dobrze, że chociaż mój syn uwielbia, podobnie jak ja - kasze i ryby. 

 

Dzisiaj przedstawiam Ci królową polskich pól - kapustę w zupełnie innej odsłonie. Odsłonie, która zrobiła na mnie ogromne wrażenie i wygrała ze starym, poczciwym bigosem. 

 

Przepis zaczerpnięty jest z bloga Agnieszki Maciąg i wpadł mi w oko poprzez sponsorowany post na FB pod tytułem: "Czy kapusta może być sexy...?"

 

No ta kapusta jest niezwykle sexy, do tego rozgrzewa, zadowala podniebienie i reguluje trawienie. A jej smak po prostu Cię oczaruje!

 

 

Składniki:
0,5 kilograma kiszonej kapusty (najlepiej domowej, z utartą marchewką)
0,5 kilograma drobno posiekanej świeżej kapusty
1 duża cebula
6-8 ząbków czosnku
2-3 cm korzenia imbiru
1 łyżka masła klarowanego
1-2 łyżeczki nasion kolendry
1-2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego lub kminku
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 szklanki bulionu warzywnego
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry lub trochę więcej (w zależności od upodobań)
kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek lub garść rodzynek
2 łyżeczki ziół prowansalskich lub cząbru
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Uwaga – do tego dania 15 minut przed końcem gotowania możesz dodać 1-2 szklanki krojonych pomidorów bez skórek.

Jeśli kiszona kapusta jest bez marchewki, to dodaj do gotowania potrawy 1-2 utarte marchewki.

Wykonanie:
Na dnie wysokiego rondla o grubym dnie podgrzej masło klarowane, dodaj nasiona kolendry i kminu, a gdy zaczną wydzielać przyjemny aromat dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, curry i pieprz. Wymieszaj, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, a na końcu imbir. Całość delikatnie podsmaż. Następnie dodaj kapustę, śliwki lub rodzynki i pozostałe przyprawy. Wymieszaj. Całość podlej gorącym bulionem – dodawaj go stopniowo. Duś potrawę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem tak długo, aż kapusta stanie się zupełnie miękka – może to trwać nawet kilka godzin. Podczas gotowania dodawaj taką ilość płynu jaka jest potrzebna, aby uzyskać konsystencję potrawy, jaką lubisz najbardziej.

Na koniec dopraw potrawę – jeśli jest taka potrzeba, to dodaj sól i pieprz. Czasem kapusta kiszona sama w sobie jest słona lub mocno kwaśna i nie ma takiej potrzeby.

Kapustę możesz posypać świeżo pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na przykład z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami, wszelkimi kaszami lub z żytnim razowym pieczywem. 

 

Źródło: blog Agnieszki Maciąg 

 

Ta kapusta jest niesamowita! I już po pierwszym razie wpisała się w moje ulubione menu. Ja jadłam ją z kaszą gryczaną, mój mąż z ziemniakami. Dla dzieci może być zbyt pikantna, warto więc zredukować ilość ostrych przypraw...chociaż może to już nie być to samo....

 

ps. na zdjęciu znajduje się moja kapusta,podana ze świeżą kolendrą. 

 

Smacznego!

Ola

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!