© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - MASŁO ORZECHOWE

October 25, 2017

 

 

Wiem, że przez ostatnie dwa tygodnie nie było żadnych publikacji.

Wiem, że powinno się pisać regularnie. 

Jednak ostatnie tygodnie to czas ważnych decyzji. Decyzji, o których usłyszycie pewnie niebawem :-) 

 

A dziś wracam do Was z przepisem na przepyszne i banalnie proste masło orzechowe - coś co polubią zarówno dorośli, dzieci zaś docenią z pewnością w szkolnych lunch boxach :-) 

 

Wiecie już, że w kuchni stawiam na prostotę i czas, ale tym razem skomplikowałam sobie trochę życie. A właściwie mój mąż! Zamiast orzechów bez łupinek kupił orzechy, z którymi spędziliśmy  weekendowy wieczór na kanapie łuskając orzechy 😂. Miało to swoje plusy - obejrzeliśmy dobry film i spędziliśmy razem fajny czas. Niemniej jednak, nie polecam kupowania orzechów w łupinach :-) 

 

Masło orzechowe lubię ja i lubią moje dzieci. Jednak nie kupuję go już od dawna, podobnie jak Nutelli ze względu na ogromną zawartość oleju palmowego, sztucznych aromatów, utwardzacze i tym podobnym „ciekawym” składnikom. 

 

Dobre masło jest zdrowe i bardzo odżywcze. Dobre, mam na myśli bez tych wszystkich „super” dodatków. 

Stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), choliny i witaminy E oraz składników mineralnych: magnezu, fosfory, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi, żelaza - dzięki czemu m.in. zapobiega anemii, wzmacnia zęby i kości, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (pod warunkiem, że nie zawiera dużych ilości soli), wspomaga odporność, zaspokaja apetyt i nasyca żołądek. 

 

Dobre masło jest banalnie proste i możesz spokojnie wykonać je sama w domu, pod warunkiem, że masz dobry blender, bo ja już kiedyś swój spaliłam mieląc orzechy ;-)

 

Składniki: 

400g orzeszków ziemnych bez łupinek, niepalonych, niesolonych

50g oleju słonecznikowego 

szczypta soli himalajskiej

 

Miksujemy wszystko na gładką masę  przez kilka minut i gotowe :-) 

 

Masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. 

 

Polecam osobiście nie tylko na kanapki ale również do naleśników, shaków i ciast. 

 

Robiąc swoje masło masz pewność co jesz, a i smak jest zupełnie inny - czuć prawdziwe orzechy :-) 

 

Smacznego! 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!