© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - Rozgrzewające zupy-krem

September 19, 2017

 

 

Zimno, wietrznie, deszczowo. Brakuje słoneczka, a to dopiero wrzesień. 

Nie wiem jak Wy, ale ja już marznę i tęsknie za latem....

Poza tym, że wyciągnęłam z szafy ciepłe swetry, skarpety i kusi mnie aby wygrzewać się pod kocykiem, mój organizm automatycznie przeszedł w fazę magazynowania zapasów. 

 

Po czym to poznaję? 

Po wzmożonym apetycie. 

 

Organizm domaga się innych pokarmów, a lekkie sałatki już nie wystarczą aby rozgrzać organizm. 

 

W trakcie jesiennych chłodów skupiam się na produktach, które rozgrzewają organizm. 

 

Pierwszą z nich, a jednocześnie moim ostatnim odkryciem jest zupa-krem z pieczonej papryki. Już na samą myśl leci mi ślinka :-) 

 

Zupa należy do tych z gatunku -prosto i szybko (czyli to, na co ja stawiam zawsze w kuchni) i jest tak dobra, że zjecie cały jej garnek już pierwszego dnia! 

 

Oto mój przepis: 

6 dużych czerwonych papryk

2 cebule 

3 ząbki czosnku 

Odrobina posiekanej papryczki chili

Sól 

Pieprz 

Sproszkowana papryka słodka 

Sproszkowana papryka ostra 

Odrobina currunnh

Sproszkowana papryka wędzona 

 

Do dekoracji: 

Bazylia tajska 

Starty parmezan

Pestki słonecznika 

Oliwa z oliwek 

 

Przygotowanie: 

To zdecydowanie najdłuższa część pracy ale i tak w pierwszej fazie robi się praktycznie samo :-) 

 

1. Umyj dokładnie papryki. 

2. Przekrój na pół, oczyść z gniazd. 

3. Ułóż przekrojone papryki na blasze wraz z czosnkiem. Skrop oliwą z oliwek. 

4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200st. na 40-50min 

5. Wyjmij blachę, przykryj całość folią aluminiową i poczekaj aż trochę ostygnie. 

6. Następnie, Zdejmij nożem skórkę zewszyskich  papryk. Powinna schodzić dość łatwo. 

7. W międzyczasie w rondelku zeszklij na maśle cebulę oraz papryczkę chili. 

8. Dodaj obrane papryki oraz pieczony czosnek. 

9. Dodaj szczyptę papryki wędzonej, słodkiej oraz ostrej. 

10. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i podawaj z tajską bazylią, pestkami słonecznika, kapką oliwy z oliwek oraz startym parmezanem. 

 

Zupa gotowa :-)

 

Ps. Najdłużej zajmuje pieczenie papryki ale w tym czasie możesz poczytać ciekawą książkę pod kocem :-) później pójdzie już z górki :-) 

 

Mam nadzieję, że ta zupa-krem z pieczonej papryki podbije i rozgrzeje Wasze serca, podobnie jak moje :-) 

 

Z miłością. 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!