© 2017 CRAZYWOMENGOHEALTHY by Aleksandra Gelo-Piesta

Warszawa/mazowieckie 

info@crazywomengohealthy.pl      kom. +48 605 616 387  

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Ikona społeczna

ZDROWE ODŻYWIANIE - Detoks

August 30, 2017

 

Od czasu do czasu przeprowadzam gruntowne porządki swojego organizmu. Przeprowadzam wówczas podstawowe badania krwi i moczu. 

 

I 2-3 razy w roku przeprowadzam detoks. Po co? Aby oczyścić organizm z toksyn i wszelkich zanieczyszczeń, aby mieć więcej energii i przygotować organizm do kolejnej pory roku. 

 

Takie oczyszczanie robię najczęściej po lecie, późną jesienią i na wiosnę lub kiedy czuję się zmęczona, zauważam słabszą kondycję skóry i włosów, mam osłabioną odporność czy problemy trawienne. 

 

W tym wypadku zależy mi, aby zadbać o odporność organizmu przed okresem jesienno-zimowym, poprawić procesy trawienne i podnieść poziom energii. 

 

Jest wiele różnych sposobów na oczyszczenie organizmu, ja natomiast skupię się na tym, co robię aktualnie, przez najbliższe 5 dni. 

 

Przez dwa ostatnie dni jadłam wyłącznie kaszę jaglaną, która miała mnie przygotować do detoksu sokowego.

Od dnia dzisiejszego włącznie (środa) do niedzieli każdy posiłek zastępuję sokiem warzywnym. Nic innego nie jem. Kiedy chce mi się jeść - piję sok. 

Detoks trwa 5 dni. 

 

Dzień 1 

Dzisiaj sok z buraka. 

Burak wzmacnia układ krwionośny i zapobiega anemii, którą wykryto mi w ostatnim badaniu krwi. Przyczyną są obfite miesiączki. A, że ja baardzo nie lubię łykać tabletek - postanowiłam wspomóc się naturalnymi sposobami. 

 

Burak dosłownie dodaje sił, wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga unormować poziom cholesterolu i należy do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. 

 

Myślę, że to wystarczająco wiele zalet buraka, aby włączyć go do codziennej diety lub oczyścić nim organizm. 

 

Oprócz buraka dodałam 2 jabłka (które doskonale oczyszczają jelita), natkę pietruszki oraz cytrynę, a także wodę niegazowaną dla rozrzedzenia soku. 

 

Natka pietruszki jest bogata w witaminy A i C, beta-karoten. Wzmacnia, oczyszcza organizm, odtruwa z toksyn i poprawia trawienie. Z kolei cytryna  pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu (źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/cytryny-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze_40275.html)

 

 

Pod koniec dnia czuję lekki ból głowy - który może mi towarzyszyć przez pierwsze 2-3 dni detoksu. 

 

W trakcie całego procesu zadbam o właściwy wypoczynek i sen, jako że organizm może być trochę przemęczony. Na początku oczyszczania takie odczucia są normalne. Organizm jest stymulowany do ogromnej pracy, więc regeneracja jest niezbędna. 

 

Niesamowite jest to, że nie odczuwam zupełnie napadów głodu. Przez cały dzień mam swoje 1,5 litra soku ze sobą, a w lodówce czeka na mnie już kolejna porcja. Dodatkowo piję min. 1,5 litra wody niegazowanej. 

 

 

Dokładny przepis na mój detoks sokowy:

Dzień 1

1 duży burak

2 jabłka

1 cytryna

pęczek natki pietruszki

ok litr wody niegazowanej

 

Dzień 2

1 duży burak

garść szpinaku

1 cytryna

imbir

seler naciowy

1 łyżeczka młodego jęczmienia

1 łyżeczka sproszkowanej moringi

 

 

Dzień 3

1 duży burak

garść szpinaku

1 marchew

1 jabłko

imbir

1 cytryna

1 łyżeczka młodego jęczmienia

1 łyżeczka sproszkowanej moringi

 

Dzień 4

1 duży burak

1 marchew

1 jabłko

garść jarmużu

1 cytryna

1 łyżeczka młodego jęczmienia

1 łyżeczka sproszkowanej moringi

 

Dzień 5 

1 duży burak

seler naciowy

1 cytryna

jarmuż 

1 jabłko

1 łyżeczka młodego jęczmienia

1 łyżeczka sproszkowanej moringi

 

 

Wszystkie składniki wrzucam do thermomixa i miksuję tak długo, aż nie będzie wyczuwalnych pulp. 

 

Niebawem podzielę się wrażeniami :-)

 

Z miłością. 

 

 

 

 

 

Please reload

Ostatnie posty

April 20, 2019

January 24, 2019

January 10, 2019

November 30, 2018

Please reload

Dołącz do grona moich Subskrybentów!